Celkový vítěz: William Ropp, Fish & Chips . „Na této práci je něco mimořádně nádherného a zároveň podivného. Sloučení zeleniny a živočichů vytváří zvláštní portrét každodenního jídla, které konzumujeme.“ (komentář porotkyně Amy D´Agorne) Zdroj:  Photocrowd.com

Celkový vítěz: William Ropp, Fish & Chips. „Na této práci je něco mimořádně nádherného a zároveň podivného. Sloučení zeleniny a živočichů vytváří zvláštní portrét každodenního jídla, které konzumujeme.“ (komentář porotkyně Amy D´Agorne) | Zdroj: Photocrowd.com

 2. místo: Clair Robins, Precious Potatoes . „Úžasně jednoduchý a delikátní přístup k tomuto zátiší byl prostě skvěle zpracován.“ (komentář porotce Bena Braina) Zdroj:  Photocrowd.com

2. místo: Clair Robins, Precious Potatoes. „Úžasně jednoduchý a delikátní přístup k tomuto zátiší byl prostě skvěle zpracován.“ (komentář porotce Bena Braina) | Zdroj: Photocrowd.com

 3. místo: John Glover, Hands Holding New Potatoes . „Miluji jednoduchost snímku tohoto zahrádkáře hrdě ukazujícího svou úrodu.“ (komentář porotce Martina Parra) Zdroj:  Photocrowd.com

3. místo: John Glover, Hands Holding New Potatoes. „Miluji jednoduchost snímku tohoto zahrádkáře hrdě ukazujícího svou úrodu.“ (komentář porotce Martina Parra) | Zdroj: Photocrowd.com

4. místo: Clair Robins, My Potato Necklace. Zdroj:  Photocrowd.com

4. místo: Clair Robins, My Potato Necklace. | Zdroj: Photocrowd.com

5. místo: Steve Caplin, Untitled. Zdroj:  Photocrowd.com

5. místo: Steve Caplin, Untitled. | Zdroj: Photocrowd.com

6. místo: Spud White, The Potato In Motion. Zdroj:  Photocrowd.com

6. místo: Spud White, The Potato In Motion. | Zdroj: Photocrowd.com

7. místo: Erin Marie, The Screaming Potato. Zdroj:  Photocrowd.com

7. místo: Erin Marie, The Screaming Potato. | Zdroj: Photocrowd.com

8. místo: Ron Boon, Local Growers Market. Zdroj:  Photocrowd.com

8. místo: Ron Boon, Local Growers Market. | Zdroj: Photocrowd.com

9. místo: Nigel Summerton, Growth. Zdroj:  Photocrowd.com

9. místo: Nigel Summerton, Growth. | Zdroj: Photocrowd.com

10. místo: Cashou, Submerged. Zdroj:  Photocrowd.com

10. místo: Cashou, Submerged. | Zdroj: Photocrowd.com

 2. místo: Clair Robins, Precious Potatoes . „Úžasně jednoduchý a delikátní přístup k tomuto zátiší byl prostě skvěle zpracován.“ (komentář porotce Bena Braina) Zdroj:  Photocrowd.com
 3. místo: John Glover, Hands Holding New Potatoes . „Miluji jednoduchost snímku tohoto zahrádkáře hrdě ukazujícího svou úrodu.“ (komentář porotce Martina Parra) Zdroj:  Photocrowd.com
4. místo: Clair Robins, My Potato Necklace. Zdroj:  Photocrowd.com
5. místo: Steve Caplin, Untitled. Zdroj:  Photocrowd.com
10
Fotogalerie

Bramborou roku je v soutěži Potato Photographer of the Year snímek Fish & Chips

Druhý ročník soutěže, která byla částečně inspirována fotografií brambory (Brambor #345 (2010)) pořízenou uznávaným fotografem Kevinem Aboschem, a která se v roce 2016 prodala za 1 milion dolarů, zná své vítěze. Bramborou roku se tak stal poměrně znepokojivý snímek pojmenovaný dle oblíbeného britského pokrmu Fish & Chips.

Členka poroty a fotografka Amy D'Agorne o něm řekla: „Na této práci je něco mimořádně nádherného a zároveň podivného. Sloučení zeleniny a živočichů vytváří zvláštní portrét každodenního jídla, které konzumujeme. Skutečnost, že snímek byl pořízen na polaroidový fotoaparát pouze s baterkou jako příslušenstvím, je velkou zásluhou fotografovo schopností.“

V porotě pak sedí i např. Martin Parr, jeden z nejznámějších dokumentárních fotografů své generace, který vydal více než 100 vlastních knih a je členem agentury Magnum Photos, nebo Nigel Atherton, redaktor nejstaršího časopisu o fotografii Amateur Photographer vydávaného od roku 1884.

Vítěz, kterým se stal William Ropp, si za svůj oceněný snímek odnesl Fujifilm X-T200 a předplatné fotografických služeb. Ocenění byli i další vybraní fotografové.

Veškerý finanční výtěžek ze soutěže pak jde na pomoc síti potravinových bank ve Velké Británii Trussell Trust, která zajišťuje potraviny lidem v nouzi. Na nejlepší snímky soutěže se můžete podívat v galerii, více o soutěži se dozvíte na webových stránkách.

Určitě si přečtěte

Články odjinud