1000 let dlouhá expozice dírkovou komorou

1000 let dlouhá expozice dírkovou komorou

Princip dírkové komory je známý velmi dlouho a tento „fotoaparát“ patří mezi jedny z prvních, které se používaly. V moderní podobě jej pak využívá komunita tzv. pinholistů. Když se do jejího použití pustí filozof a umělec, může to dopadnout různě.

V rámci amerického projektu Tahoe Timescape byla instalována čtveřice dírkových komor, které budou snímat záběry krajiny po dobu jednoho tisíce let – tedy stejně dlouhým expozičním časem. Jedná se o veřejný umělecký projekt, koncipovaný experimentálním filozofem a umělcem Jonathonem Keatsem, který chce dokumentovat příštích tisíc let změn životního prostředí v povodí Lake Tahoe.

K zaznamenání záběrů projekt využívá postup založený na principu tradiční dírkové kamery. Podél jezera Lake Tahoe byla strategicky rozmístěny čtyři dírkové komory – každá je válcového tvaru, vyrobena z mědi a mají délku 2,75“ a stejný průměr. Uvnitř je pak plátek 24 karátového zlata s malým otvorem pro exponování.

5984ca0f-9acc-4773-85ac-95efe7635a10.jpeg

Dírkové komory budou zaznamenávat klimatické změny po dobu jednoho tisíce let. Autor projektu si dokonce na nedaleké škole v Sieře Nevadě na rok 3018 zarezervoval prostor pro výstavu výsledných snímků. Hlavní myšlenkou projektu je ukázat dlouhodobé negativní dopady změny klimatu na životní prostředí.

c170df68-b25a-4601-b48c-b68578e37e04.jpeg

Při konstrukci kamer se inspiroval renesančními umělci, kteří využívali přístroj k náčrtům kreseb a maleb.  Jako fotografickou emulzi používali speciální směs složenou s mědi, pemzy, česneku a barevného pigmentu. První fotografie na dírkovou kameru byla pořízena v roce 1850.

Jak taková dírková kamera vypadá a funguje: na výrobu stačí jakákoliv světlotěsná krabice, na jednu stranu je umístěn materiál citlivý na světlo. Zhotovená kamera je nasměrována na snímané místo, odkryje se dírka a světlo dopadá na citlivý materiál. Po potřebné expoziční době se dírka opět zakryje. Čím je dírka menší, tím je výsledný obraz ostřejší a expozice delší.

Optický princip byl znám již v 5. století před naším letopočtem, kdy čínský filozof Mo Ti objevil, že objekty odrážejí paprsky všemi směry a tyto paprsky odražené od předmětu projdou dírkou a vytvoří převrácený obraz. Princip této technologie byl v průběhu historie hojně využíván např. k pozorování zatmění Slunce, pro malíře k obkreslování obrazů i k zobrazování předmětů pro zábavu a poučení.

Určitě si přečtěte

Články odjinud